Lehmuskolossa on useampi pitkään talossa ollut, joilla on kokemusta ja osaamista ja paljon arvokasta vuosien aikana kertynyttä hiljaista tietoa. Pysyvyys luo turvallisuudentunnetta ja rauhallisuutta työpaikalle ja parantaa työn laatua.
Tällä kertaa haastateltavana on kymmenen vuotta Lehmuskolossa työskennellyt Toukolan vastaava ohjaaja Päivi, joka nostaa esille oman motivaation ja asenteen merkityksen osaamisen ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

Kuka olet ja kauanko olet työskennellyt Lehmuskolossa?
Olen Päivi Syrjälä. Olen tehnyt Lehmuskolossa 10 vuotta ohjaajan, varajohtajan ja vastaavan ohjaajan töitä. Aloitin vuonna 2011 Kontiorinteessä, joka yhdistyi Toukolaan 2016.

Miten työkaverit kuvailevat sinua?
Vastuunkantaja, tunnollinen, huolellinen, tarkka, luotettava ja hyvä työkaveri.

Miksi haluat työskennellä lastensuojelussa?
Ennen lastensuojelua työskentelin päiväkodissa. Lastensuojelumaailma vei kuitenkin mukanaan heti ensimmäisestä sosionomiksi opiskeluajan harjoittelusta. Yksikään päivä ei ole samanlainen. Työ on haasteellista, työssä on jatkuvasti uusia tilanteita, ei ole koskaan tylsää. Koen työn edelleen erittäin mielenkiintoisena ja tykkään työskennellä lasten ja nuorten kanssa.

Mikä työssäsi on parasta, mikä innostaa?
Parasta työssä on lasten vilpitön ilo onnistumisista ja vaihtelevat työpäivät. Vaikka lasten kanssa on omat haasteensa, on arjen tekemiset heidän kanssaan pääsääntöisesti mukavia ja monipuolisia. Työssä innostaa pienet onnistumiset arjen nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Se, että itseään pääsee haastamaan päivittäin – se mikä toimi samassa tilanteessa eilen, ei toimikaan tänään ja tarvitsee löytää vielä joku ”ässä hihasta” tilanteen ratkaisemiseksi. Motivoituneena pitää se, kun jaksaa olla kiinnostunut ja innostunut ja haluaa aktiivisesti pysyä ajan hermolla, seuraamalla mitä valtakunnallisestikin lastensuojelussa tapahtuu.  Oma asenne ratkaisee paljon.

Miten ylläpidät osaamistasi?
Ylläpidän osaamistani seuraamalla lastensuojelun uusia tuulia ja koulutuksia. Verkostoidun mielelläni ja esimerkiksi valtakunnallisille lastensuojelupäiville ja koulutuksiin osallistuminen ovat hyviä tilaisuuksia vaihtaa kuulumisia ja kokemuksia muiden alan ihmisten kanssa. Olen osallistunut täydennyskoulutuksiin ja lyhyempiin koulutuksiin. Viimeisimpänä koulutuksena opiskelimme työryhmän kanssa nepsy-asioita. Itsereflektointi on myös hyödyllistä osaamisen ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Asioita voi tehdä aina paremmin.

Mitkä asiat lisäävät työn mielekkyyttä?
Se, että on hyvät työkaverit, jolloin on kiva tulla töihin. Työn mielekkyyttä lisää myös se, että työ tarjoaa riittävästi haasteita ja on mielenkiintoista, jotta jaksaa olla kiinnostunut. Täytyy tietenkin olla myös riittävät resurssit ja tarkoituksenmukaiset puitteet, että voi tehdä työtään mahdollisimman hyvin.

Paras palaute, jonka olet asiakkaalta saanut?
Paras ja aito palaute tulee tietenkin suoraan lapsilta. Se, että kokee että on lapselle tärkeä. Monesti palaute tulee vasta myöhemmin, kun lapsi kasvaa ja aikuistuu. Viimeksi mietin asiakasta, jonka kanssa aloitimme työskentelyn tämän ollessa 6-vuotias. Jotain teimme oikein, kun hän alun suurten haasteiden jälkeen pärjää nykyään hyvin ja käy lukiota.

Mitä Lehmuskolossa on hyvää työnantajana?
Pidän siitä, että tämä on perheyritys, joka ei ole liian suuri. Toiminta ei ole kankeaa ja hidasta. Kaikki tuntee toisensa ja on kodikas olo. Meillä huolehditaan työntekijöistä. On hyvät työterveyspalvelut ja työnohjausta ja kun yksiköissä on haasteita niin autetaan. Koulutusmyönteisyys on plussaa myös.

Miten huolehdit omasta jaksamisestasi?
Vapaapäivinä menen luontoon rentoutumaan tai merenrantaan. Maalla puuhailen puutarhassa ja syksyisin sienestän ja marjastan. Ystävien tapaaminen on tosi tärkeä voimavara myös.

Vinkkejä työstä palautumiseen?
Yritä tehdä vapaa-aikana niitä asioita, mitkä tuottavat iloa. Tärkeää olisi saada rajattua työ- ja vapaa-aika.

Blogisarjan osat:
Johdanto
Uuden työntekijän perehdytys
Sairaanhoitajana lastensuojelussa
Erilaiset urapolut: Jukolan kautta ennaltaehkäisevän työn näköalapaikalle
Mielekäs vapaa-aika, mielekäs työ
Mistä työpaikkaan sitoutuminen on tehty?