Työhön perehdytys ja sen kehittäminen on olennaista monesta syystä. Kunnolliseen perehdytykseen on varattu riittävästi aikaa ja vältetään informaatioähkyä. Uransa alussa olevien työntekijöiden vaikutus työyhteisön kehittämiseen koetaan Lehmuskolossa tärkeänä. Yleensä kysymykset, kuten ”miksi näin tehdään?” avaavat uusia näkökulmia ja edistävät työn kehittämistä. Haastateltavana on tällä kertaa ohjaaja Kaisla, joka aloitti työskentelyn Metsämaalla pian valmistuttuaan.

Kuka olet?
Kaisla Koivisto, 26 vuotta, Porista. Olen ollut nyt kaksi vuotta Metsämaalla

Miten työkaverit kuvailevat sinua?
Empaattinen, herkkä ja pitkäpinnainen. Varmaan työkaverit toisivat esiin, että yritän aina katsoa asioita monesta näkökulmasta pohtien.

Kerro työhistoriasi alkutaipaleesta?
Valmistuin 2019 yhteisöpedagogiksi (AMK) ja reissailin. Olin hetken töissä Levillä ja kun koronapandemia alkoi, palasin junalla Poriin kotiseuduille. Mietin, mitä tekisin ja minua kiinnosti itsenäistymisyksikön työ, jossa vahvasti suuntaudutaan tulevaisuuteen. Tein pari lyhyempää määräaikaista työpätkää Metsämaalle ja ihastuin nuoriin ja työryhmään. Työkaverit ja johtaja kannustivat hakemaan vakituista työtä vuosi sitten ja sillä tiellä olen.

Millainen työhön perehdytys sinulla oli?
Perehdytys oli tosi ymmärtäväinen. Koin että vaikka olin nuori ja uusi alalla, minuun luotettiin alusta saakka. Aluksi kyselin ja varmistelin paljon, mutta työkaverit rohkaisivat luottamaan myös omaan arviointikykyyni.

Miten uusi työntekijä voi itse vaikuttaa perehtymiseensä?
Olemalla avoin ja näyttämällä olemalla aktiivinen, kannattaa kysellä paljon. Kun on halu oppia, niin oppii kyllä.

Mitä uuden työntekijän perehdyttämisessä kannattaa huomioida?
On hyvä, jos perehdytystä voidaan palastella, ettei tule liikaa uutta kerralla. Kerrotaan itsestään selvätkin asiat. Kaikki työ on aluksi uutta ja haastavaa. Pelkästään suhteen luominen kuuden aikuisen ja seitsemän lapsen kanssa vie aikaa.

Kerro jokin erityinen muisto työstäsi Metsämaalla?
Ihania ja hauskoja hetkiä on paljon. Esimerkiksi ensimmäinen mökkireissu jännitti, että miten saadaan aika kulumaan metsän keskellä ja mitä kaikkea aktiviteettia pitää nuorille kehittää. Paikalle päästyämme jännitys osoittautui turhaksi, kun asiakkaat lähtivätkin onkimaan ja puuhailemaan ja reissu oli tosi onnistunut. Nytkin ollaan Särkänniemessä. Meillä on kivoja nuoria, joiden kanssa voi tehdä paljon asioita.

Paras palaute, jonka olet asiakkaalta saanut?
Omaohjattavat ovat antaneet palautetta, että en sano turhasta, enkä naputa. Että sitten, kun oikeasti pyydän jotain, niin se tehdään.

Mitä vinkkejä annat työntekijälle, joka vasta aloittelee työuraansa lastensuojelussa?
Ole oma itsesi! Kaikissa töissä ja tässä työssä varsinkin. Asiakkaat tunnistavat heti, jos ei ole oma itsensä tai esittää jotain mitä ei ole.

Miten itse huolehdit omasta jaksamisestasi? Onko sinulla palautumisvinkkejä?
Kannattaa huomata, että työuran alussa asiat menee paljon tunteisiin. Paras palautumisvinkkini on mennä luontoon hengittelemään ja hiljentymään.

Blogisarjan osat:
Johdanto
Uuden työntekijän perehdytys
Sairaanhoitajana lastensuojelussa
Erilaiset urapolut: Jukolan kautta ennaltaehkäisevän työn näköalapaikalle
Mielekäs vapaa-aika, mielekäs työ
Mistä työpaikkaan sitoutuminen on tehty?