Otsikko on suora lainaus erään tukihenkilöpalvelua saavan nuoren kirjoituksesta. Läsnä oleminen ja mukana eläminen elämän hyvinä ja huonoina hetkinä pitää sisällään tukihenkilötyön moninaiset roolit. Tukihenkilö on elämän opettaja, ihmissuhdeosaaja, arjen opastaja sekä rajojen asettaja. Tukihenkilö tukee lapsen kasvua ja kehitystä arkisten asioiden rinnalla. Lapsen tarpeista riippuen tukihenkilö on huolien kuuntelija, koulunkäynnin tai harrastusten tukija, isosisko tai isoveli, äiti tai isä.

Ammatillinen tukihenkilö on sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan ammattilainen, jolla on kokemusta lasten ja nuorten kanssa työskentelystä. Työskentely on aina tavoitteellista ja sen onnistumista tarkastellaan sovituin väliajoin. Tavoitteet vaihtelevat suuresti eri asiakkaiden välillä. Jonkun tavoite saattaa olla peruskoulun hyväksytty suorittaminen ja jonkun toisen taas se, että hän lähtisi edes hetkeksi kotoa pois tai vastaisi tukihenkilölle edes yhden puhutun sanan.

Tärkeintä tukihenkilösuhteessa on hyvän tukisuhteen luominen. Toisten lasten kanssa se saattaa viedä pitkänkin ajan ja toisten kanssa ollaan heti kuin vanhat tutut. Parhaiten tukisuhde onnistuu silloin, kun lapsen vanhempi on myös yhteistyöhaluinen ja mukana lapsen asioista kiinnostuneena. Tällöin tukihenkilö on koko perheen lisäaikuinen ja asioiden jakaja. Tukihenkilön kanssa tehdään yhdessä erilaisia asioita. Keskustelu, syöminen, kahvilla käynti, ruuanlaitto, leipominen, asioiden hoito, palaverit, askartelu, pelien pelaaminen ja urheilu olivat tukinuorten- ja lasten yleisimpiä vastauksia kysymykseen, mitä tukihenkilön kanssa tehdään. Jokainen tukisuhde on ainutlaatuinen, kuten kaikki muutkin elämässämme olevat suhteet.

Lopuksi vielä muutama tukilapsen kommentti siitä, mikä on tukihenkilö, sekä kokonaisuudessaan kirjoitus, josta otsikko on poimittu:
”Tukihenkilö auttaa vaikeissa asioissa ja on semmonen luottoihminen, kenelle voi puhuu mistä vaan 🙂 Ja sen kaa voi mennä ja tehdä kaikkee kivaa.”

”Ystävä? Henkilö, jolle voi puhua? Vähän niinku psykiatri/kuraattori mut ei ollenkaan, koska tukihenkilöön voi luoda ystävämäisen suhteen? Eiks tukihenkilö oo eri ihmisille erilainen ihminen?”

”Luotettava aikuinen nuoren kehityksen turvana.”

”Tukihenkilö. Mulle se on käsite ihmisestä, joka on mun tuki ja turva elämän hyvinä ja huonoina hetkinä. Ja mun tukihenkilö on juuri tätä. Kuuntelee huolet ja murheet, sekä auttaa niissä asioissa, jotka painaa mieltä. Yrittää piristää ja tuo iloa huonoihin päiviin tsemppaamalla ylös sängystä, vaikka kahville, sekä antaa toivoa paremmasta huomisesta. Ja sen paremman huomisen olen myös saanut. Kertaakaan myöskään en ole katunut, että olen lähtenyt. Mun tukihenkilö on mulle kuin toinen äiti, hoitaa mun asioita silloin kun en siihen itse pysty. Ja kun sanon ”toinen äiti”, tarkoittaa se mulle tärkeää, rakasta ja luotettavaa ihmistä, jonka paikkaa mun elämästä ei kukaan voi korvata.”

 

Katri Mahlamäki, perheohjaaja, Avohuollon yksikkö