Olemme kotimainen perheyritys.
Tarjoamme lapsille ja perheille tukea ja turvallista arkea.

Haikaranpesä – vanhemmaksi kasvamista


Perhetyön yksikkö Haikaranpesä on tarkoitettu kolmelle teinivanhemmalle ja heidän vauvoilleen. Lisäksi seitsemäs paikka yksikössä on yhdelle raskaana olevalle alle 21-vuotiaalle nuorelle, joka ei saa raskautensa suojaksi tukea omassa ympäristössään. Suojatun raskauden jälkeen syntynyt vauva ja äiti muuttavat omaan asuntoon, josta he saavat Lehmuskolon avohuollon yksikön kautta tuen kotiinsa riittävän vanhemmuuden turvaamiseksi. Äiti ja vauva voivat sijoittua myös yksikköön syntymän jälkeen, mikäli yksikössä on tilaa ja äiti tarvitsee vahvempaa tukea vanhemmuuteen.
 
Sijoitusvaiheessa teinivanhemmat ovat 14–17 -vuotiaita. Haikaranpesässä heidän hoitonsa voi jatkua enintään 21 ikävuoteen saakka. Haikaranpesään sijoittuvat asiakkaat voivat olla huostaanotettuja alaikäisiä äitejä tai isiä, ja yksikköön voidaan ottaa vastaan raskaana oleva tai jo synnyttänyt nuori vanhempi myös avohuollon sijoituksena. Haikaranpesässä hoidetaan vahvalla ammattitaidolla äitejä, isiä ja lapsia.
 
Teinivanhemmalle annetaan mahdollisuus huolenpitoon ja ohjaukseen, joiden tavoitteina on kehittää vanhemman kykyä ymmärtää itseään, oppia tuntemaan lapsensa sekä pystyä riittävään vanhemmuuteen. Yksikössä vanhemmat hoitavat itse lastaan, mutta suurin vastuu on työryhmällä - vanhemmuuden puutteisiin tartutaan heti keskustelun avulla sekä intensiivisemmän tuen avulla. Samaan aikaan vanhemmille opetetaan valmiuksia selviytyä tulevaisuudestaan ja lapsen kasvuun ja normaaliin kehitykseen liittyvistä haasteista. Yksikkömme on suunniteltu palvelemaan prosessinomaisesti teinivanhemman kasvua aikuiseksi ja vanhemmaksi. Toimintamme perustuu sekä yksilöllisyyteen että yhteisöllisyyteen kodinomaisessa ympäristössä.
 
TILOJEN KUVAUS:
Haikaranpesä sijaitsee Ulvilan Harjunpäässä luonnon välittömässä läheisyydessä peltojen ympäröimänä. Lähellä ei ole isoja teitä, joten alue on lapsille turvallista. Haikaranpesän piha on suuri ja sitä koristavat monet omenapuut ja marjapensaat. Piha on aidattu, joten putoamisvaaroja ei ole vaikka rakennus sijaitsee kallion päällä.
 
Haikaranpesä on suunniteltu Yyterin kylpylähotellin pienoismalliksi. Tila on suunniteltu niin, että päivänvalo loistaa sisään aamusta iltaan. Haikaranpesässä on neljä asuntoa vanhemman ja vauvan käyttöön sekä yksi asiakashuone raskaana olevalle. Asunnoissa on omat keittiöt ja wc-tilat asunnossa on omat wc-tilat. Lisäksi yksikössä on yhteiset suihku- ja saunatilat. Yksi asunnoista on kolmio ja kaksi kaksiota. Huoneet voidaan sisustaa äidin toiveiden mukaisesti ja jokainen asiakas pääsee vaikuttamaan ympäristöönsä mahdollisuuksien mukaan.
 
Koko Haikaranpesän väki mahtuu viettämään yhteistä aikaa suureen olohuoneeseen ja he ruokailevat kerran viikossa yhteisen ruokapöydän ääressä. Yhteiskäytössä on tilava keittiö, jossa asiakkaat voivat harjoitella ruoanlaittoa ohjaajan tuella. Kaikkien tilojen tunnelma on pyritty pitämään rauhoittavana vaaleilla värivalinnoilla. Tilat on remontoitu kokonaisuudessaan lähiaikoina ja ovat näin ollen toimivat ja nykyaikaiset.