Hyvinvointiviikko järjestetään Lehmuskolon Itsenäistymiseen valmentavassa yksikössä Metsämaalla ensimmäistä kertaa viikolla 11. Teemana on jaksaminen. Viikko on lasten yhteiseen hyvinvointiin keskittyvä tapahtuma, jonka tarkoituksena on tuoda hyvinvointi näkyväksi sekä antaa voimavaroja arkeen.  Viikon ohjelma sisältää monenlaista toimintaa maanantaista sunnuntaihin. Viikon tarkoitus ei ole kuormittaa lasta liiallisella toiminnalla, vaan jokaiseen päivään on valittu tarkoin teema liittyen hyvinvoinnin eri osa-alueisiin. Tuemme yhteisöllistä toimintaa, mutta kunnioitamme yksilön omaa tahtoa ja annamme mahdollisuuden osallistua halutessa myös yksilöllisesti.

Viikossa olemme huomioineet fyysisen hyvinvoinnin. Liikunnalla on suuri merkitys henkisessä ja fyysisessä terveydessä. Maanantaina halukkaat pääsevät tutustumaan lähikuntosalin tarjontaan. Ohjaaja lähtee mukaan opastamaan. Toivomme, että yhteinen käynti madaltaa kynnystä kuntosaliharjoitteluun ja ehkä antaa mahdollisuuden uuden harrastuksen löytämiseen.  Torstaina järjestämme yhteisöllisen lenkin raittiissa ulkoilmassa. Lenkin jälkeen on mahdollista mennä saunaan.  Pyrimme kannustamaan riittävään aktiivisuuteen ja ohjaamaan arkiliikunnan pariin.

Tiistaina rentoudumme. Elämme kaiken aikaa aistitulvassa, jossa aivot kuormittuvat helposti. Pidämme ohjatun rentoutumistuokion, joka auttaa hoitamaan mieltä ja palautumaan päivän kuormituksista.

Haluamme näyttää lapsille, mikä merkitys terveellisellä ja ravintorikkaalla ruoalla on päivittäiseen jaksamiseen.  Arjessa olemme huomanneet, että lapset syövät useinkin liian vähän tarvitsemaansa energiatarpeeseen nähden tai korvaavat ruoan energiajuomilla tai muilla epäterveellisillä valinnoilla. Fiksusti syöminen vaikuttaa yleiseen vireystilaan, jaksamiseen ja palautumiseen. Haluamme näyttää konkreettisesti kokoamalla lautasmallin mukaiset päivän ateriat yhdellä kerralla nähtäväksi ja maisteltavaksi. Lapset näkevät kuinka paljon oikeasti pitää syödä päivän aikana, jotta energiatarve täyttyy.  Yhtenä iltana järjestämme smoothie-baarin, jossa herkullisista ja terveellisistä vaihtoehdoista lapset saavat tilata itselleen iltapalaa.

Viikonloppuna hemmottelemme lapsia. He saavat halutessaan parafiinikäsihoidon, joka auttaa kosteuttamaan käsien kuivaa ihoa ja hellii samalla mieltä.

Sunnuntaina kannustamme lapsia ottamaan iisisti ja haastamme lapset viettämään päivän ilman kännykkää. Teemana on juo kuppi lämmintä teetä, kävele metsässä ja kirjoita kirje tai kortti läheiselle.

Hyvinvointia päivääsi, olet tärkeä!

Heljä de Oliveira,
arjesta vastaava ohjaaja