Opiskelen Satakunnan Ammattikorkeakoulussa sairaanhoitajaksi. Nyt minulla on meneillään lasten ja nuorten hoitotyön työharjoittelu.

Aloitin työharjoitteluni Toukolassa yllätyksenä. Minun piti alun perin mennä työharjoitteluun Metsämaan puolelle, mutta koska siellä oli jo kaksi opiskelijaa minun lisäkseni, sain siirron Toukolaan. Minut otettiin vastaan hyvin ja todella lämpimästi, vaikka tuloni Toukolaan tuli myös ohjaajalleni, johtajalle ja muille työntekijöille yllätyksenä.

Olen ollut hoitoalalla jo vuosia, koska olen lähihoitaja ammatiltani ja olen valmistunut vuonna 2013. Olen nähnyt niin paljon erilaisia työpaikkoja ja työporukoita, ettei kahden käden sormet riitä laskemaan. Ja Toukolan työporukka ja yhteishenki kimposi ehdottomasti listan kärkipäähän.

Se, miten uusi työntekijä tai opiskelija otetaan vastaan, on todella tärkeää miettien sitä, miten työssä viihtyy. Ja minähän viihdyin. Minulle annettiin hyvin aikaa tutustua lapsiin, työympäristöön, työntekijöihin, toimintatapoihin ja oikeasti olla opiskelijan roolissa. Aloitin hiihtolomaviikolla, mikä oli hyvä, koska talossa oli vähemmän lapsia. Sain tutustua lapsiin rauhassa.

Lehmuskolo yrityksenä tuntuu hyvältä työpaikalta, jossa on joustava johtajuus. Työharjoitteluni Toukolassa avasi silmiäni lastensuojelutyöstä paljon. Mietin aiemmin, että lastensuojelutyö ei olisi ikinä työtä, mitä haluaisin tehdä. Nyt ilmoitin Toukolan johtajalle, että jos tarvetta, tulen mielelläni sijaiseksi tekemään keikkaa äitiyslomani ohessa.
Toukolassa huomaa, että ihminen huomioidaan ihmisenä. Lapsen takana ei nähdä vain diagnoosia, vain lapsi, jolla on mahdollisesti trauma ja ahdistus. Ja lapsien annetaan olla lapsia, mutta heillä on konkreettiset rajat ja päiväjärjestykset, mikä oli mielestäni hienoa.

Kirjoituksesta varmaan jo selviää, että koin harjoittelun upeana ja opettavaisena kokemuksena ja hyppynä uuteen maailmaan lastensuojelutyössä. Onneksi uskalsin hypätä ja toivon, että tapaan vielä Toukolan lapset ja ohjaajat tulevaisuudessa. 😊

Milla Ruoho,
Sairaanhoitajaopiskelija, SAMK