Lehmuskolo tarjoaa mahdollisuuksia tehdä työtä eri asiakasryhmien kanssa ja meillä onkin useampi työntekijä, joka on tehnyt töitä eri yksiköissämme, kuitenkin saman tutun työnantajan palveluksessa. On hienoa, että voimme tarjota vaihtelua ja uusia haasteita työntekijöiden omien kiinnostuksenkohteiden ja elämäntilanteiden mukaan. Tällä kertaa haastattelimme Sos up® -avopalveluiden johtajaa Sannaa, joka aloitti Lehmuskolossa Jukolan yksikössä.

Kuka olet?
Sanna Salonen. Olen ollut nyt neljä vuotta Lehmuskolossa

Mitä teet?
Olen Sos up® -avopalveluiden perhetyön johtaja. Toimin siis yksikönjohtajana ja lisäksi toimin itse myös tukihenkilöna, teen perhetyötä ja lapsiperheiden kotipalvelua.

Miten työkaverit kuvailevat sinua?
Tunnollinen, asioihin tarttuva ja määrätietoinen. Toisinaan liiankin pikkutarkka. Johtajana olen saanut palautetta, että olen oma itseni ja johtajana rento, etenkään näitä piirteitä en kuulemma saa muuttaa itsessäni.

Miten kuvailet urasi alkutaivalta?
Sosionomiopintojeni aikana tein sijaisuuksia kaikissa Lehmuskolon yksiköissä. Huomasin nopeasti sopeutuvani itse parhaiten Jukolaan. Oletettavasti sama havaittiin myös Jukolassa, sillä työvuoroja alkoi tulemaan koko ajan yhä enemmän. Pidin työstä Jukolassa.

Mistä siinä pidit?
Jukola on erityisyksikkö psyykkisesti ja neuropsykiatrisesti oireileville lapsille, joten työ tarjosi sopivaa haastetta, sekä sitä kautta myös onnistumisia, joita molempia kaipaan työssä. Pidin erityisesti myös Jukolan työyhteisöstä. Siellä oli huumorintajuinen, rento ja turvallinen ilmapiiri. Minut otettiin vastaan hyvin. Koin itseni tervetulleeksi ja minut perehdytettiin hyvin. Perehdytys onnistuu mielestäni silloin, kun kaikilla työntekijöillä on perehdytysvastuu. Toki suuri vastuu on myös itsellä perehtyjänä. Kannattaa kysellä paljon.

Mikä nykyisessä työssäsi on parasta?
Sos up® -avopalveluissa pidän erityisesti siitä, että saamme tehdä ennaltaehkäisevää työtä ja auttaa ennakoiden. Hienoa työssä on se, että nyt pääsee nimenomaan perheisiin ja tekemään vanhempien kanssa työtä, mitä sijaishuollon puolella ei pysty tässä määrin tekemään. Merkittävässä roolissa työssäni on luonnollisesti meidän loistava, moniammatillinen Sos up -tiimi!

Kerro jokin mieleen jäänyt muisto työuran varrelta?
Sijaishuollon puolelta olen saanut entisiltä, jo itsenäistyneiltä asiakkailta hyvää palautetta. Tilanteet, joissa entinen asiakas tulee kiittämään, lämmittävät mieltä. Asiakkaat ovat kuvanneet, että kuuntelen aidosti ja ymmärrän heidän haasteitaan. Olen riittävän rento, mutta tietyissä tilanteissa ja asioissa jämäkkä. Kuten siviilissä, myös työssä lasten ja nuorten kanssa on hyvä muistaa ohje ”valitse taistelusi”. Kun luottamussuhde syntyy, asiakas sitoutuu myös itse kantamaan enemmän vastuuta omasta elämästään.

Miten huolehdit työkyvystäsi?
Vapaa-ajallani ratsastan ja käyn kuntosalilla. Ihan huippuahan on, että nykyään saan hyödyntää hevosharrastusta myös asiakkaiden kanssa, jotka jakavat saman kiinnostuksen.

Miten työnantajat voivat edistää työssä jaksamista ja henkilökunnan pysyvyyttä?
Sanoisin, että hyvä johtaminen on merkittävä asia. Esimerkiksi työntekijöiden palautteisiin reagointi ja se, että esihenkilö on tavoitettavissa, on tosi tärkeää. Jokainen työntekijä haluaa varmasti kokea olevansa työssään arvostettu, joten positiivisen palautteen antoa ei tuskin liikaa voi korostaa. Henkilökunnan pysyvyyttä lisää varmasti myös se, että tarjotaan kullekin työntekijälle sopiva määrä vastuuta, sekä tarjotaan mahdollisuus hyödyntää työssään omaa mahdollista erityisosaamistaan ja tarvittaessa myös tarjotaan tähän lisäkoulutusta. Työsuhde-edut, kuten meilläkin käytössä olevat Smartum-edut ovat ainakin itselle tosi mieluisia. Juuri kävin hankkimassa Smartumilla Iskelmä-festareille liput ja talvella hyödynnän etua, kun käyn perheeni kanssa laskettelemassa.

Onko sinulla jotain vinkkejä työssäjaksamiseen tai töistäpalautumiseen?
Harrastukset ja se, että muistaa, ettei ole korvaamaton. Vapaa-ajan ja työajan erottaminen on tärkeää. Työyhteisön avoin ilmapiiri helpottaa jaksamista töissä, kun mieltä painavat asiat uskalletaan ottaa puheeksi ja käsittelyyn heti.  Myös työnohjaus tukee työssäjaksamista.

Blogisarjan osat:
Johdanto
Uuden työntekijän perehdytys
Sairaanhoitajana lastensuojelussa
Erilaiset urapolut: Jukolan kautta ennaltaehkäisevän työn näköalapaikalle
Mielekäs vapaa-aika, mielekäs työ
Mistä työpaikkaan sitoutuminen on tehty?