Frederick Douglass sanoi: ”on helpompi rakentaa vahvoja lapsia kuin korjata rikkinäisiä aikuisia.”
Olen Douglassin kanssa täysin samoilla linjoilla ja sen vuoksi olenkin päätynyt työskentelemään Suomen ainoassa lastensuojeluyksikössä, joka on suunniteltu alaikäisinä vanhemmiksi tulleille nuorille ja heidän lapsilleen. Tällainen paikka löytyy Ulvilasta ja se on Lehmuskolo Oy:n Perhetyön yksikkö Haikaranpesä. Kun aikaisempi työsopimukseni neuvolan perhetyössä päättyi muutama vuosi sitten, lähdin etsimään uutta perheiden kanssa tehtävää työtä ja Haikaranpesä kuulosti juuri sopivalta paikalta. Onnekseni esihenkilöstökin oli sitä mieltä, että paikka sopisi minulle. En ole kovin monelle tunnustanut, kuinka ”hei, haluaisimme sinut meille töihin” –puhelun jälkeen olin sen verran jännittynyt ja innoissani, että peruutin silloisen työpaikkani autolla päin katuvaloa. Onneksi siitä ei jäänyt jälkeä autoon tai lamppuun ja pahimman kolauksen koki lähinnä itsetuntoni.
Suomessa lastensuojelun laitospalveluita tuottavat monet suuriksi kasvaneet toimijat. Muutaman Haikaranpesä-vuoden jälkeen voinkin ylpeänä kertoa kysyjille, kuinka Lehmuskolo on edelleen pieni perustajiensa hallinnoima perheyritys. Tarkoitukseni ei ole arvottaa suurten ja pienempien toimijoiden ehdotonta paremmuutta tai huonommuutta, mutta itselleni on tärkeää, että esihenkilöstö tuntee työntekijänsä henkilökohtaisesti. Toisten Lehmuskolon yksiköiden työntekijät ovat tulleet ajan mittaan myös tutuiksi, mikä on hyvin mieluisaa tällaiselle ihmisistä kiinnostuneelle ekstrovertille. Toimistolla käydessä tulee kotoisa olo, kun toimitusjohtaja tervehtii nimellä tai kasvatustyön johtaja kysyy kuulumisia ja on kiinnostunut työntekijän jaksamisesta, erityisesti näin poikkeusaikana. Työssä jaksaminen onkin varmasti ollut koetuksella sekä etätöihin joutuneilla toimistotyöläisillä että yksiköitä pyörittävillä ammattilaisilla.
Itseäni tässä pandemiatilanteen sietämisessä on auttanut erityisesti Haikaranpesän työporukka. Tuntuu turvalliselta työskennellä ammattitaitoisten ja huumorintajuisten ihmisten kanssa, kun voi luottaa asioiden tulevan hoidetuksi ja tietää asiakkaiden saavan ansaitsemaansa hyvää kohtelua. Haikaranpesän arki on tavallisesti rauhallista ja vauvantuoksuista, mutta henkisesti kuormittavia ja vaativampia tilanteitakin tulee toisinaan vastaan. Erityisesti näissä hetkissä on tärkeä voida turvautua kollegoihin ja saada sekä vertaisilta ohjaajilta että esihenkilöstöltä tukea, kannustusta ja uskoa omaan ammattitaitoon. Hankalissa hetkissä tukemisen lisäksi Haikaranpesän arjessa on paljon huumoria, mikä on ainakin itselleni tärkeä osa työpäiviä. Yhdenmukaiseksi muovautunut hyväntuulinen vitsailu ja hyvällä sanottu kiusoittelu auttavat purkamaan paineita ja lisäävät yhteishenkeä. Sosiaalialan työpaikalta löydetyissä ystävissä on mielestäni myös se mahtava lisä, että salassapitovelvollisuuden vuoksi he ovat ainoita, jotka todella ymmärtävät työn aikaansaamia tunteita.
Itse viihdyn ohjaajakollegoideni kanssa myös vapaa-ajalla. Uskon puhuvani koko työporukan puolesta, kun kerron meidän odottavan jo innolla seuraavaa keskinäistä mökki-iltaa, jonka ohjelmistoon kuuluvat legendoiksi muodostuneet tietovisat ja olympialaiset. Monet yhteiset kehittämispäivät ja illanvietot on viimeisen vuoden aikana jouduttu perumaan rajoitusten vuoksi. Sen vuoksi erityisesti tässä tilanteessa tuli tarpeeseen esihenkilöstön suunnittelemat keväiset hyvän mielen arpajaiset, joissa oli mahdollisuus voittaa esimerkiksi tuotepaketteja tai lahjakortteja paikallisiin yrityksiin. Tämä oli mielestäni loistava tapa lisätä henkilöstön hyvinvointia sekä tukea samalla paikallisia yrittäjiä. Pidin arpajaisideasta erityisesti voittojen julkistamisen jälkeen, koska onni oli suotuisa ja voitin jokaisella arvallani. Lahjakortit joogastudioon ja elokuviin tulevat varmasti käyttöön!
Hyvää kevättä kaikille!
Ohjaaja Haikaranpesästä